Artikel bloggers

Saturday, February 05, 2011

Air vs Coke

,

Salam semua.

Aku dpt info nie dari kawan aku melalui email. Aku x tau sgt kesahihan info nie tp sememangnye aku percaya info nie betul berdasarkan byk dah kajian dibuat pasal nie.

Air vs Coke- Menarik utk tahu, adakah benar or just sekadar anti-coke lobby?

Air vs Coke - Korang nak pilih yg mane? Pe pun jom ushar dulu fakta kedua2nya.

Air


1) 75% rakyat Amerika boleh dikatakan mempunyai mslh dihidrasi (badan x ckp air) yg kronik. (fakta nie juga apply pd separuh populasi dunia)

2) Sebanyak 37% rakyat Amerika mempunyai mslh dahaga kronik yg slalu dislh anggap sbg mslh lapar TEGAR.

3) Hanya dgn mslh dihidrasi sederhana shj blh sbbkn kadar metabolisma badan kita menurun sebanyak 3%.

4) Segelas air blh menghilangkan rasa lapo pd waktu tgh malam hampir 100% menurut kajian Washington Universiti.

5) Kekurangan air merupakan punca no1 kpd mslh penat siang hari.

6) Kajian menyatakan 8-10 gelas air setiap hari dpt menghilangkan sakit belakang dan sendi hampir 80%.

7) Penurunan 2% air dalam badan blh menyebabkan kehilangan memori jangka pendek, mslh nk selesaikan kira2 matematik asas, dan mslh menumpukan perhatian pd skrin komputer.

8) Minum 5 gelas air setiap hari dpt mengurangkan risiko kanser usus hampir 45%, risiko kanser payudara hampir 79% dan kanser pundi kencing hampir 50%.

Jadi, adakah anda minum air yg secukupnya setiap hari?


COKE

1) Di kebanyakan negeri (rasenye di Amerika la nie kot) kereta peronda membawa 2 gallon Coke utk tujuan bersihkan darah dari jalan selepas kemalangan.

2) Korang cuba letakkan tulang dlm segelas Coke n confirm ia akan hilang dlm mase 2 hari.

3) Utk bersihkan tandas, just tuangkan setin Coke dalam mangkuk tandas. Asid sitrik dlm Coke tue akan buang kotoran or pe2 yg da.

4) Utk nak buang kesan karat dari chrome bumper kereta ke misalnya, just balutkan dgn paper aluminium yg dicelup dlm Coke dan tggu 1 jam.

5) Utk bersihkan kesan hakisan dari terminal bateri kereta, korang just tuangkan setin Coke pd terminal tue. Then ushar la magik buih2 dpn mata korang hasil kesan tindak balas Coke dgn hakisan tue.

6) Utk nak longgarkan skru karat or pe2, just lap dgn kain yg dicelup dlm Coke pd karat2 skru tue.

7) Utk hilangkan kesan minyak pd pakaian, korang campur Coke dgn pencuci baju then rendam pakaian tue dlm campuran tue. Confirm hilang minyak tue.

Utk maklumat korang:

1) Kandungan aktif dlm coke adalah Asid Fosforik. Ia dpt melarutkan paku dlm masa 4 hari (x caye cube ye). Ia juga dpt larutkan kalsium dari tulang. So sbb tue la Coke nie beri risiko kpd osteoporosis.

2) Utk nak angkut Coca-cola syrup (yg pati pekat tue) lori tue kena letak pelapik khas utk bahan yg menghakis mc Coke nie.

3) Pengedar Coke nie dah lame guna Coke utk bersihkan engin lori diaorg selama 20 tahun.

So pas korang dah tau info nie, persoalannya adalah korang masih nak minum Coke or air je?

p/s:
1. Sape yg suke mkn McD tue confirm slalu minum coke.
2. Sape2 yg lapo waktu tgh mlm tue xyah la gie tibai roti canai or maggi ke, cukup dgn minum segelas air je.

27 Kritikan pedas to “Air vs Coke”

  • February 5, 2011 at 7:02 PM
    AmyZana says:

    sye mmg ta suke coke. tadak masalah :D

    delete
  • February 5, 2011 at 8:02 PM
    mira_nas says:

    yeah.. air putih kegemaranku.. tq for the info

    delete
  • February 5, 2011 at 9:03 PM
    TeAqArH says:

    lau mkn mcd or kfc....selalu tukar air...mmg x mnum coke

    delete
  • February 5, 2011 at 9:13 PM
    saya_arief says:

    lame da xminum coke.

    delete
  • February 5, 2011 at 9:39 PM
    Mohd Ballack says:

    ak mmg anti ngn coke n pepsi...

    delete
  • February 5, 2011 at 9:43 PM
    Clara says:

    hate coke...
    bukanlah tak suka sgt..

    mmg tak mnum sgt..
    skit je minum..
    satu teguk..
    sbb ble minum, tekak skit..

    coke mmg byk kburukannya..

    http://cerytara.blogspot.com/

    delete
  • February 5, 2011 at 10:45 PM
    n!da says:

    saye minom light coke kat mcd..
    ok x ok x? ~ kelip2 mate hohoho

    delete
  • February 5, 2011 at 11:14 PM
    misz FaTiN says:

    minum coke 2-3 buln sekali xpe kan?..hehe.. ;p

    Jom baca dan komen post terbaru MISZ FATIN boleh PERCAYE ke? RM6K bayar RM2K saja.

    delete
  • February 5, 2011 at 11:54 PM
    Clara says:

    yup! seteguk je..
    Tak ly byk2..
    Sakit tekak..

    http://cerytara.blogspot.com/

    delete
  • February 6, 2011 at 2:57 AM
    DiNaZ says:

    Dinaz ada masalah dahaga kronik so kalu minum air kosong 8 botol yang saiz 1.5litter pon still rasa dahaga jerk....

    Dinaz suka mcd tapi x suka air coke sebab air coke or pepsi orr air yang berges nie semua membuatkan Dinaz cepat dahaga

    Rasanya normal keh mcm nie?? help me!!

    delete
  • February 6, 2011 at 4:33 AM

    suka minum coke, tapi takut nak minum.
    jaga kesihatan bro.

    delete
  • February 6, 2011 at 4:00 PM
    shadowz says:

    bile minum coke, ia akan meng perutku macam pisau cukur.. sskkrreetttt... arghh!!... tamo...

    nak ai kosong je.. heheh

    delete
  • February 6, 2011 at 6:24 PM
    atiEy_[azHa] says:

    dulu sangat addict dengan coke ini . tapi sekarang tak dah . just a lemon tea . hik3x!

    delete
  • February 6, 2011 at 7:01 PM
    Mr. TN_SkY says:

    hahaha..dulu salu gak minum..skrg? air milo je..haha..entah la.. ;-D..pape pun thanks for da info =_=

    KENALI CIRI PENGIKUT DAJJAL, ADAKAH KITA?

    delete
  • February 6, 2011 at 8:22 PM
    Genta says:

    salam..

    Thanx untuk info yang bagus. semoga ramai yang membaca.

    manusia terbang dengan jet air

    delete
  • February 7, 2011 at 12:19 AM

    coke vs air.. jarang la minum coke.. kadang2 selalu tukar minuman lain kalau makan kat McD atau KFC.. minum bila terasa sangat aje..

    delete
  • February 7, 2011 at 12:40 AM
    T-CH3R MY@ says:

    salam ziarah ,
    pnh buat entri ni jgk .
    Tp smpy now still mnum coke .

    LOL ! =)

    delete
  • February 7, 2011 at 11:20 AM
    misza says:

    memang nak elak minum air coke(apa saja minuman bergas yang sewaktu dengannya). tak baik untuk kesihatan. selain keburukan yang disebut diatas kandungan gula juga tinggi dan boleh mengakibatkan diabetis.

    delete
  • February 7, 2011 at 4:01 PM
    Raji berkata says:

    woahhh >.<
    ak selalu minum coke owh
    agknya bper byk dh tulang ak rosak
    eh pepsi boleh x?
    lol

    delete
  • February 7, 2011 at 5:31 PM
    geekz36 says:

    air berkarbonat ni x guna gula biasa. dorang guna sakarin yang bertindak 550 kali lebih kuat daripada gula biasa. so sendiri mau ingat.

    Latest Entry: Jom Download Album Linkin Park Yang Terbaru !

    delete
  • February 7, 2011 at 8:56 PM
    eyqa amin says:

    said...
    mak ai....naseb la kali nie jyouth gtau bout yg bukan peberet kte..heh
    =) tQ
    "sharing is caring"

    delete
  • February 8, 2011 at 10:36 AM
    cik nur says:

    suka makan mcd tapi slaloo tukar air minirel water jer hehehehe

    delete
  • February 8, 2011 at 10:21 PM

    owh, betul tu, patut minum banyak air putih.

    delete
  • February 9, 2011 at 10:04 PM

    najla memang ta suke coke . benci . terlalu banyak gas .huhu (:

    delete
  • February 11, 2011 at 5:53 PM
    TiMmiE says:

    coke minum jgk kdg2 cuma takbanyak la bila beli mcD sbb klu tukar air lain amatlah mahal.hehe..yg susah nk nasihat adik2 lelaki spy xminum coke. org lelaki mostly kurg prihatin thdp kesihatan, betul x? :)

    delete
  • February 12, 2011 at 3:25 PM
    zira says:

    dah x minum coke n pepsi..hu...

    delete
  • February 12, 2011 at 7:21 PM
    akuzle says:

    tp kadang2 rasa teringin gaks...hmmm

    delete

Sila Tinggalkan Jejak Kaki Anda Di Sini

 

Journey of Youth Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger