Artikel bloggers

Thursday, February 24, 2011

Valentine's Day

,

Salam semua.

Aku menulis di pagi hari di tepi tingkap yg terbuka luas sbb nak rase angin dingin pagi, mcm air-con lak rasenye. Aku rase ramai yg dah tido nie dan ramai gak yg masih melepak di kedai mamak melantak roti canai dan teh tarik. Ingat ye sekeping roti canai yg korang makan bersamaan dgn 10 kali turun naik tangga. Rasenye berbaloi x?

Well aku sebenarnye bukan nak berceloteh pasal roti canai or tips kesihatan ke, tapi nak cakap pasal Valentine Day yg disambut setiap 14 Februari. Dah lepas pun, tapi aku still nak cakap gak coz de jumpe satu video di youtube pasal Valentine Day nie la.

Video nie pasal 3 sekawan yg masih kebudakan mempermainkan apa yg disampaikan oleh Ustazah Bahiyah tentang Valentine Day adalah haram dalam satu program kuliah tv.

Mungkin fakta2 yg disampaikan Ustazah Bahiyah tue ada silapnya kerana sumber yg diambil tak boleh dipercayai sgt. Tapi tue sepatutnya tidak menjadi persoalan kerana dah memang terang hukum sambut or pe2 kaitan dgn Valentine Day adalah haram sama sekali.

Yg sedihnya video tue dijayakan oleh dua orang budak Islam gak. Diaorang memang redha mempermainkan hukum hakan Islam nie. Diaorg nie masih x sedar yg setiap nikmat yg Allah bg digunapakai diorg dgn free je.Kalau la tetiba esok diorang bangun pagi then Allah kurangkn satu nikmat maybe x blh bernafas dgn baik ke, baru diorg nak rase naya.

Well pe pun aku malas nak komen lebih2. Korang ushar la dan bagi komen ye. Nie video tue.




p/s: da sape2 kenal mamat2 dlm video tue?

11 Kritikan pedas to “Valentine's Day”

  • February 24, 2011 at 3:10 AM

    melayu dah banyak tonggang arak contoh nyer mcm ni la...

    delete
  • February 24, 2011 at 8:44 AM
    mrs.sabri says:

    panggang diaorang masak kari :)

    delete
  • February 24, 2011 at 9:51 AM
    Piasara says:

    yer lah tu..diorang ni pandai2 belaka,belajar tinggi.Belajar sejarah dunia..bangga sungguh mak bapak..Apa yg ustazah bakyah nak kata jgn dok sambut velentine,tak boleh..haram..haram is haram..
    bukan ustazah bakyah dok suruh pi berperang dan tak boleh berkasih sayang...cuma jgn mengagung kan hari velentine tu.. ish2..susah la macam ni makin tinggi belajar makin belagak,sombong,tak sedar diri..cubalah belajar merendah diri sikit...
    faham la ustazah tersilap fakta pasal sejarah tu,tapi pokoknya kat sini beliau nak terangkan hukum menyambut velentine dan kenapa kita org islam tak boleh sambut...pada sesiapa yg rasa terlebih pandai dan bijaksana..kalau nak sambut juga...suka hati lah,bukan sesiapa nak tanggung dosa even mak bapak pon,melainkan diri sendiri.Tugas ustazah dah langsai...sekarang terpulang kat diri masing2..tepuk dada tanya iman.(bersyukurlah kalau ada...)

    delete
  • February 24, 2011 at 1:07 PM
    ghost writer says:

    ouch....hebat dowang nih.sangat hebat.clap!

    delete
  • February 24, 2011 at 1:48 PM
    sham-inn says:

    aku tgk niey n bc komen2 kt u-tube.. giler uh... silap2 owg yg tonggak arak pn p blasah dowg niey.. haishh... xyah dop m`sia dah oi.. -p/s : ups sory.. geram snad nieyh..

    delete
  • February 24, 2011 at 2:34 PM

    uhhh.... dunia sekarang.. semuanya sudah berani berkata-kata.. apa nak jadi? tepuk dada tanyalah hati...

    delete
  • February 25, 2011 at 11:53 AM
    .:fifi:. says:

    dunia skrg xleyh nk ckp ape~

    delete
  • February 25, 2011 at 12:19 PM

    sejarah Valentines tu memang mcm ada tak betol sket..tp ni tak membolehkan diorg mempermainkn ustazah bahiyah..benda tu memang dah haram watpe nak pertikaikan lagi..tak guna la itu dua orang anak melayu..melayu, islam ke bukan tak tau la..mcm bukan je..

    delete
  • February 25, 2011 at 4:17 PM
    azharr says:

    cara bercakap pon dah gaya macam omputih...otak pon dah kena jajah...

    delete
  • February 25, 2011 at 7:43 PM
    ghost writer says:

    err..tapi bukan kah kita dah terlebih amalkan budaya tuh dari sejarah valentine itu sendiri...

    in fact..mereka berada dalam kebodohan mereka secara moden,tapi kita berada dalam kebodohan kita sepanjang zaman dengan meneruskan tradisi itu setiap hari dan kita cuma mampu mengharamkan pada satu hari sahaja?

    hurmm..haram is haram.

    delete
  • February 27, 2011 at 11:38 PM
    mira_nas says:

    mcm nnilah.. aku malas nak cakap yang diorang ni @#$%^& ke apa.. tapi..diorang ni dah tahu apa sebenarnya hukum cuma masih lagi rasa ralat nak laksanakan.. lagipun.. orang yang ajak kepada kebaikan.. memang ada je yang tak suka.. tengok saja contoh Rasullullah sendiri.. pada mula berdakwah ramai yang membenci baginda..


    entahlah.. moga Allah beri taufiq dan hidayah pada diorang ni.. semoga sempat bertaubat.

    delete

Sila Tinggalkan Jejak Kaki Anda Di Sini

 

Journey of Youth Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger