Artikel bloggers

Friday, January 07, 2011

Surat utk isteriku tersayang (musti bace ye...hehe)

,

Untuk Isteriku tersayang...semoga berada dalam keadaan sihat dan selamat.

Diharap kehadiran surat ini tidak melukakan hati dan perasaan Ayang. Sebenarnya sudah agak lama abang memikirkan akan perkara ini, cuma masanya sahaja dirasakan kurang sesuai. Akan tetapi abang rasa inilah masa yang paling sesuai untuk mencurahkan perasaan yang terbuku di hati selama ini. Harapan abang semoga Ayang dapat membacanya dengan hati yang jujur dan ikhlas dan berlapang dada menerima kehendak abang.

1. Seperti yang sedia maklum, abang setiap bulan terpaksa menghadapi perangai Ayang yang berubah mengikut pasang surut bulan setiap bulan tanpa gagal. Abang selalu menjaga hati Ayang tanpa soal. Abang jaga Ayang bagaikan menatang minyak yang penuh. Amat besarnya pengorbanan yang abang lakukan selama ini untuk menjaga kerukunan perhubungan kita yang telah bertapak sejak lama. Kini relakah Ayang melakukan pengorbanan yang agak kecil terhadap abang?

2. Dr. Joseph Blatter dari Klinik FIFA telah mengesahkan yang abang akan mengalami period abang yang hanya berlaku 4 tahun sekali ini dari 9hb Jun 2014 hingga 9 Julai 2014. Kesan period ini mungkin akan berlanjutan sehingga seminggu selepas tarikh tersebut. Abang akan menghadapi masalah untuk tidur malam dan mungkin berjaga hingga ke awal pagi. Untuk mengurangkan tekanan dan mood abang dalam tempoh tersebut, preskripsi dan cadangan di bawah ini telah disarankan :-

3. Dalam tempoh tersebut Ayang dikehendaki sentiasa membaca berita sukan pada akhbar harian yang menfokus tentang Piala Dunia 2014 di Brazil. Jika Ayang gagal melakukan perkara ini, Ayang mungkin rasa terabai jika tidak dapat berkomunikasi dengan baik dengan abang pada masa tersebut. Oleh itu Ayang janganlah komplen jika rasa diri diabaikan dalam masa period ini.

4. Dalam tempoh period abang ini adalah dimaklumkan bahawa Ayang akan diberi kebebasan untuk menonton rancangan tv kegemaran Ayang bermula dari 6 pagi hingga ke 9 malam. Manakala dari 9 malam ke 6 pagi, abang yang akan memegang remote control dan hak memilih chanel yang digemari. Ayang dilarang
sama sekali mengerling ke arah remote control pada masa tersebut.

5. Jika Ayang terpaksa melintas di hadapan tv di waktu tersebut, Ayang hendaklah tunggu sehingga masa rehat atau commercial break ataupun merangkak perlahan-lahan agar tidak menganggu konsentrasi abang. Jika Ayang bercadang untuk berbogel di hadapan tv pada waktu tersebut, pastikan Ayang memakai pakaian semula selepas itu kerana abang takut Ayang akan demam kerana kesejukan. Abang takut abang tidak mempunyai masa untuk membawa Ayang ke klinik dan juga melayan Ayang selepas itu.

6. Semasa perlawanan langsung disiarkan, abang seakan buta, pekak dan juga bisu kecuali bila abang memerlukan pertolongan Ayang untuk membuat air atau mengambil makanan ringan. Kasih sayang abang akan bertambah kepada Ayang jika Ayang sentiasa memastikan makanan ringan sentiasa tersedia untuk abang semasa perlawanan berlangsung.

7. Ayang adalah dialu-alukan untuk duduk dan menikmati perlawanan bersama abang tetapi Ayang hanya boleh bercakap semasa half time atau commercial break. Ayang dilarang sama sekali menggoda abang pada masa ini terutama jika pasukan yang abang sokong sedang ketinggalan atau berada di ambang kekalahan.

8. Replay untuk setiap gol yang dijaringkan adalah amat penting. Berapa kali replay disiarkan abang tetap mau melihatnya. Ayang tak perlu merungut mengata bahawa gol tu dah tengok kenapa nak tengok lagi?

9. Ayang perlu memberitahu saudara mara atau rakan karib bahawa jemputan ke jamuan atau kenduri yang diadakan selepas 9 malam ke atas yang memerlukan kehadiran abang tidak dapat dipenuhi kerana abang tak nak pergi.

10. Jika kawan abang menjemput kita ke rumah mereka untuk menyaksikan perlawanan langsung bersama-sama, maka Ayang perlu bersiap sedia dengan kadar segera.

11. Selepas period abang ini abih..Ayang dilarang merungut: siib baik world cup 4 tahun sekali jer...kerana abang telah immune dengan rungutan tersebut dan juga selepas period ini akan ada pula English League, Italian League, UEFA League, Piala Malaysia dan lain-lain.

12. Atas kerjasama dan timbang rasa Ayang ini, jika pasukan yang abang sokong menang piala dunia atau player yang abang sokong menang kasut emas..pandai-pandai la Ayang bodek abang untuk dapatkan hadiah...Jika sebaliknya, hendaklah Ayang turut berduka skali.

13. Akhir kata. Majulah sukan untuk negara!

Yang benar,
Abang yang sentiasa menyayangi Ayang

 p/s:
1. Wah isteri2 di luar sane jgn mare ye klu dpt suami cam gini.
2. Nie la suami mithali namenye.
3. So agak2 korang pe si isteri tue reply pd suaminye?

48 Kritikan pedas to “Surat utk isteriku tersayang (musti bace ye...hehe)”

  • January 7, 2011 at 9:20 PM

    isteri: xpe la abang...nak amik selimut n bantal ni..abang tdo kat sofa ye..

    delete
  • January 7, 2011 at 10:05 PM
    Bella says:

    rajin si suami menulis surat..:P

    delete
  • January 7, 2011 at 11:42 PM
    iza says:

    Salam...
    Alhamdulillah...
    Nasib baik suamiku tak minat bola...
    Minat mancing, badminton dan takraw je.hehe...

    delete
  • January 7, 2011 at 11:50 PM
    myhatiku says:

    xde keje agak nye si suami nie tulis surat..ahaha

    delete
  • January 8, 2011 at 12:06 AM
    kai azmier says:

    suami ni terlampau banyak idea la.. haha

    delete
  • January 8, 2011 at 12:28 AM
    starsyeea says:

    abang, jaga diri!

    ayang terpaksa pergi...issskkkk...

    ayang kena packing siap2, kejar flight ke brazil 2014 nanti...

    uhhh...sedih nk tinggal abang...tapi...

    -__-

    delete
  • January 8, 2011 at 12:37 AM
    hana says:

    haha..
    rajen sggh nk tulis surat kn..
    pnjang plak tu...
    hehe..
    =D

    delete
  • January 8, 2011 at 12:38 AM
    Zero says:

    penah diguna pakai untuk world cup lepas.. kuikuikui

    delete
  • January 8, 2011 at 12:38 AM
    yunZ says:

    abg kuat bebel..

    delete
  • January 8, 2011 at 1:06 AM
    luvYOU says:

    huhuhu
    nk kene tulih surat balasan utk suami lak
    "abg boleh dapat sume yg bg nakkan dlm surat nih dgn syarat abg sapot ayang punye shopping 7 hari 7 mlm tanpa merungut :) "
    waaahhh...best nih best

    delete
  • January 8, 2011 at 1:54 AM

    Zuraifah Zulkuflee: wah mane blh tido d sofa,pas abis tgk bola suami akan isteri gak...hehe

    Bella: sbg persediaan utk worldcup akn dtg nie..hehe

    iza: bukan klu mancing lame ke kak?bermusim gak kan..so period gak la...hehe

    starsyeea: asalkan ayang tggl duit secukupnye abg izinkan gie madagascar pun xpe...

    yunZ: abg bebel satu muka surat,ayang bebel siang+petang+malam (period la tue)

    luvYOU: shopping je pompuan nie..ish2.klu bg cek tendang blh?

    delete
  • January 8, 2011 at 3:51 AM

    awalnya kena demam..
    kira dah kronik sangat dah nih.

    delete
  • January 8, 2011 at 4:50 AM
    RedVixen says:

    hahaha...tektik tak nak bagi bini marah :P

    delete
  • January 8, 2011 at 1:22 PM
    mimi syamimi says:

    salam..
    kalo dpt husband yg camni ckup bhgia..bes gle.. ala ap la slhnye istri brkorban tok suami 4 taun skli ye x.. setelah suami brkorban stiap mse tok istri..
    jwpnnye sy stju sgt..
    prmintaan dgn cara lembut sejuk ati istri kalo sume suami camni..

    delete
  • January 8, 2011 at 1:24 PM

    oh si suami yg men tarik tali .
    kalao camtu si ayang pon rasa cam nk balas surat ni dgn syarat yg berjela2 la nmpaknya .

    delete
  • January 8, 2011 at 1:30 PM

    isteri : nampaknya pilihan abg memang tepat dengan berkahwin dengan ayang sebab pasang surut ayang pun paling teruk akan berlaku setiap 4 tahun sekali..

    jom kita berkampung dengan tv yea abg.. (^^)

    delete
  • January 8, 2011 at 2:04 PM
    HonEyBuNNy says:

    MERAJOOOOOK...hahaha

    delete
  • January 8, 2011 at 2:11 PM
    bidadari says:

    salam

    bertuah si isteri kerana maseh lagi dpt surat chenta dari suami...

    rajin bt surat cinta untk isteri..
    kalau si isteri merajukkk..rajin tak nak pujukk??

    delete
  • January 8, 2011 at 2:32 PM
    lynn angel says:

    hahaha.. dah baca, sy koyakkan je surat ni.. sayang bola ke sayang saya?? silalah berkahwin dgn tv itu.. hahaha..

    delete
  • January 8, 2011 at 2:47 PM

    Tuan Penasihat: memang dh kronik sgt demam nie..termometer pun smpi xleh nk bg reading dh

    mimi syamimi: wahai ayang,4 thn skali tue world cup je ye.pastu da English league, Itali league, UEFA league dan yg sewaktu dgnnye.sanggup ayang berkorban?hehe

    MAKCEK bukan NENEK: main tarik tali confirm abg menang

    Wahida Nasution Thakhrim: berkampung?dh tue sape nk masak ayang oii...

    bidadari: mesti le rajin pujuk...tpn klu still merajuk gak nanti abg bukak cawangan ke-2...hehe

    lynn angel: syg ayang+bola=bahagia

    delete
  • January 8, 2011 at 3:22 PM
    Raji berkata says:

    abang kawen dgn org lain je lah kalau cmnih
    hahaha

    delete
  • January 8, 2011 at 3:52 PM

    haha..sungguh 'baik hati' bgi surat cinta.isteri dia msti rse sgt 'disayangi'
    ==
    haha

    delete
  • January 8, 2011 at 4:06 PM

    nasib baik sy pn layan world cup...so xkisah.hehehehe

    delete
  • January 8, 2011 at 4:32 PM

    nasib baik kata nak menonton kat tv je, bukan pergi brazil terus...hehehehehe


    New enter: Ustaz Amirul

    delete
  • January 8, 2011 at 4:52 PM
    mira_nas says:

    semuanya keran bola? cessss!

    delete
  • January 8, 2011 at 8:36 PM
    me says:

    waaaa kalau ini laki ku biarpun pakwer ku pemain FAM aku kan kick dia kuar bilik!
    atau didenda basuh baju + basuh pinggan
    hehhehehe
    tebaiklah surat cinta ini
    sangat puitis bahasanya!
    hahaha

    delete
  • January 8, 2011 at 8:51 PM

    cahaya suka nengok bola...for my future husband dont worry k..hehe peace....=P

    delete
  • January 8, 2011 at 9:57 PM
    Nur Atiqah says:

    lawak gila..xnak la laki macm ni..sebab saya xminat bola..

    delete
  • January 8, 2011 at 10:07 PM
    CEPET says:

    ayang tak kisah..asalkan abang bagi duit shopping sepanjang perlawanan..haha

    delete
  • January 8, 2011 at 11:28 PM

    tak kisah bang..kita tengok sama2 ek.kalau pasukan yang abang sokong tue menang,ayang belanja abang.kalau pasukan yang ayang sokong menang..abang kena tanggung duit shopping ayang selama setahun.boleh tak bang?

    delete
  • January 8, 2011 at 11:55 PM
    aku_azreen says:

    parah ni...

    delete
  • January 9, 2011 at 12:37 AM
    Mayra Hilton says:

    gua bakaq gak tv tu nnti kalo laki gua mcm neh.HAHA

    delete
  • January 9, 2011 at 2:18 AM

    haha
    truk kes neyh
    kalu lah bkal suami aq cm uh
    isk3 .. u tgl kn i jelah . u g kawen dgn tb sane uh
    haha
    ^^

    delete
  • January 9, 2011 at 8:48 AM
    Armiza says:

    ahahaha.....ni mcm boleh mnimbulkan perang ni..eheh..

    delete
  • January 9, 2011 at 10:53 AM

    time masak kena la masak.. karang abg pi tgk bola kat kedai mamak pula.. (^^)

    delete
  • January 9, 2011 at 11:04 AM
    MISS LANZA says:

    haha serius best

    delete
  • January 9, 2011 at 12:06 PM
    ondeonde says:

    abg yg obses dgn bola..hahaha

    delete
  • January 9, 2011 at 12:39 PM
    NikiSa IzAS says:

    dtg singgah..;)

    delete
  • January 9, 2011 at 1:48 PM
    Nur Afiqka says:

    x patut betol....
    cian si isteri...
    huhuhu~

    delete
  • January 9, 2011 at 1:57 PM
    Awatif Azizi says:

    sabar jew laa...
    lepas tempoh period abg 2 berakhir siap ler...
    surat bls tuk abg lak...
    haha...

    delete
  • January 9, 2011 at 7:34 PM

    aiyowww! kesiannyew si isteri tu..sampaikan tak leh nak jeling2 remote;)
    mesti rasa terabai kejab time tu kan..hehehehe

    delete
  • January 10, 2011 at 11:23 AM
    syuwai says:

    isteri: beklah bang, selama abg t'kena penyakit aneh tu, ayang balik kG + pi b'cuti rehatkan minda gak ea..

    hehe

    delete
  • January 10, 2011 at 11:06 PM
    Mr. TN_SkY says:

    ahahaha...nice! =_=

    delete
  • January 11, 2011 at 11:25 AM
    RoslanKasim says:

    Kalau diaorang nak tengok TV juga suruh pergi tgk kat rumah jiran sebelah ...

    delete
  • January 12, 2011 at 3:46 AM
    sarah abadan says:

    haih~ lelaki mmg mcm ni... -.-

    delete
  • January 12, 2011 at 8:00 AM
    Shinu says:

    hahahaha... kelakar...
    kalau join pastu tido kat seblah bedengkur boleh??

    nasib baik family shinu xde sorg pun yg minat bola.. huhu

    delete
  • January 12, 2011 at 9:57 AM
    shelliey says:

    suami yg kuang hasam..hahahahah..

    delete
  • January 16, 2011 at 12:45 AM
    mOoN says:

    rasa nnt kaawen mcm bakal jer nk dpt surat mcm nie...

    delete

Sila Tinggalkan Jejak Kaki Anda Di Sini

 

Journey of Youth Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger