Artikel bloggers

Saturday, January 01, 2011

Welcome 2011, Sayonara 2010

,

Assalamualaikum dan salam tahun baru buat semua warga BUMI khususnya Malaysia....

Aku bersiaran dari bilik asrama yg agak berserabut dengan bunyi dentuman sana sini kedengaran (macam dalam perang lak rasenye). Well now jam dah melepasi 12 tgh malam menandakan bermulanya kalendar dan kisah hidup baru kita pada tahun 2011 nie. So pe azam korang tahun nie? Ke nak copy N paste azam tahun lopeh? Pe pun aku doakan azam dan usaha korang tue akan tercapai dan mendpt redha Allah...penting tue.

Well bermula tahun 2011 nie aku nak share skit khutbah Jumaat yg aku dengar siang tadi. Aku rase terpanggil lak utk share pe yg katib tue kate. So ade la manfaatnye gak korang terjah blog aku nie. Takde la asyik gelak je bace entri lawak blog nie. Tapi pe yg aku nak sampaikan nie rasenye berguna N penting utk dijadikan panduan dlm melalui tahun 2011 nie. So xda la terbabas ke lorong2 yg salah (bkn lorong Haji Taib ye....heheh).

Katib tue cite tentang sumpah taat setia sekumpulan sahabat dari yathrib (name lama bagi Madinah Munawwarah) terhadap Rasulullah s.a.w. Katib tue da sebut beberapa benda yg diorg janji dengan Rasulullah. Aku listkan pe yg aku ingat je ok. Tapi korang try la search semula N plz betulkan aku if aku salah ye.

Tidak mempersekutukan Allah dengan apa pun jua. Aku rase orang faham nie kan. Well isu nie byk gak diperkatakan tapi cukup la aku simpulkan sini korang jangan sesekali menyama or mengatakan ada sesuatu yg sebanding or lebih teror dari Allah. Kerana Allah tue Esa dan tiada yg sekutu baginye. Analoginye mudah. Jika da dua nakhoda kapal maka sudah tentu akan porak peranda kapal tue. Sorang nak gie timur sorang lagi nak gie barat. So kalau da dua tuhan or lebih lagi la nahas. Sorang kata nak wat hujan sorang lagi nak panas je. Alamat cepat je kiamat dunia nie. So tak yah pening kepala, beriman la dengan sifat keEsaan Allah, tiada tuhan selainNya.  

Mempertahankan Agama Islam dalam apa jua keadaan. Aku rasa isu nie semakin diambil kisah sekarang nie. Bagus la tue. Maksudnye org Islam kita dah mula sensitif or peka isu nie. Contoh macam bila Islam dikatakan agama pengganas, orang Islam ditindas sane sini, Quran N ajaran Islam dihina. Semua nie mendapat respon N tentangan orang Islam pd sesape yg cuba mencabul kesucian Islam tue sendiri.  

Mempertahankan baginda Rasulullah sebagaimana kamu mempertahankan anak isteri kamu. Isu nie pun orang Islam kita sedar gak. Contoh macam kartun Rasulullah yg dapat respon hangat tue. Tapi baru2 nie kecoh di fesbuk rasenye da fesbuker nie dia hina Rasulullah. Dah tue dengan bangganye dia letak status agama dia Islam. Tak patut la gitu kan, taubat la cepat2 oiii.

Tidak membantah perintah dan ajaran Rasullah. So maksudnye ajaran Islam yg dibawa oleh Rasulullah tue kena la ikut. Sunnah baginda kena la amalkan kalau boleh. Satu sebabnye ajaran tue dari Allah. If kita patuh confirm la kita nie taat pd Allah. Keduanye, kan nanti Rasullah yg akan bagi SYAFAAT di hari akhirat kelak. Kalau ajaran, cara hidup baginda pun tak nak ikut, ko rase baginda nak ke tolong ko? Lu pikir la sendiri.

So tue je la yg aku ingat. Kalau dipikirkan dgn akal yg waras la, pe yg aku listkan di atas tue dilihat sgt2 dan masih relevan utk diamalkan walaupun benda tue terjadi 1400 tahun dulu. So takde ruginye kalau kita amalkan, dapat pahala da la.

Aku harapkan perkongsian tak seberapa nie dapat buka minda kita dan guide kita dalam melalui tahun 2011. Aku nie bukan la baik sangat namun kita perlu sentiasa beringat slalu kan.Sebarang komen adalah digalakan.

p/s: Aku rase insaf lak bila tulis entri nie...huhu

    2 Kritikan pedas to “Welcome 2011, Sayonara 2010”

    • January 1, 2011 at 1:14 AM
      RozaniGhani says:

      Saling mengingati sesama muslim itu baik. Jom beringat.
      Selamat tahun baru.

      delete
    • February 21, 2013 at 1:26 PM
      Anonymous says:

      First off I want to say great blog! I had a quick question in which I'd like to ask if you don't mind.
      I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts before writing.
      I have had a hard time clearing my thoughts in getting
      my thoughts out. I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to
      15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out how to
      begin. Any ideas or tips? Appreciate it!

      Also visit my homepage :: see this great post
      My webpage > 1 hour payday loans

      delete

    Sila Tinggalkan Jejak Kaki Anda Di Sini

     

    Journey of Youth Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger