Artikel bloggers

Tuesday, February 08, 2011

Gadis jadi penagih sabun, serbuk pencuci

,

Salam semua....

Just nak post entri di malam hari lepas kenyang mkn mee goreng mamak...hehehe.

Rasenye korang pun dah tau gak pasal nie. Aku bace di KOSMO je pun.

Nie pasal sorang gadis berusia 19 thn di Miami yg da tabiat pelik makan sabun dan serbuk pencuci. Tabiat nie jadi sejak dia berpisah dgn kekasihnya. Dia siap jilat jari lagi, sdp sgt la sabun tue agaknye.

Dalam perubatan aku da blaja pasal nie. Tabiat nie dikenali sebagi Pica yakni aktiviti makan benda2 yg x khasiat dan pelik. Pica nie blh jadi pada beberapa jenis org.

Antaranya ialah kanak2. Sbb tue korang biase tengok kanak2 mkn pasir la. Pica nie jgk blh jadi pd org yg mengandung. Tapi yg pregnant lady tue lebih kpd pregnancy side effect in early 1st trimester. Dan yg paling byk Pica nie jadi adalah pada org2 yg da masalah psikologi i.e putus cinta, tekanan hidup dan sbgnya. So bila diaorg nie dalam masalah dan tekanan akhirnya beri kesan pada hormonal balance, maka terjadilah Pica.

If sape2 da maklumat tambahan blh la share ye.

Sape2 nak bace cite nie klik sini.

p/s: Da sape2 yg penah jd mcm nie? Share la korang mkn benda pelik pe lak...hehehe

9 Kritikan pedas to “Gadis jadi penagih sabun, serbuk pencuci”

  • February 8, 2011 at 11:51 PM

    hohoho...
    kalau makan kfc, pizza hut, jajan tu dikira pica ke?? hehe...

    delete
  • February 9, 2011 at 9:25 AM
    fyna says:

    huhuhu...naseb baek tak pernah ade penyakit pica nih....




    jom singgah n follow2 belog saya...
    http://inibelogfyna.blogspot.com/

    delete
  • February 9, 2011 at 10:19 AM
    eikieyn says:

    mesti mulut dea wangi kan kan kan. :P

    delete
  • February 9, 2011 at 10:25 AM
    zurena says:

    dulu ada student saya suka mkn serbuk pencuci katanya sedap....akhirnya dpt penyakit berkaitan usus...sekarang ni x tau ape dah jadi kat dia...

    delete
  • February 9, 2011 at 10:30 AM

    hahaha...mcm ni pon ada kan..
    awas bagi yg mengandung atau bakal mengandung...anda tdk digalakkan kutuk kuat2 sgt...hehehe...

    Cerita Sengal : Cikgu Nasyor dan Mat

    delete
  • February 9, 2011 at 1:03 PM
    topimagine says:

    agak mahal jugak la kos makan minum harian beliau.. huhuhu

    delete
  • February 9, 2011 at 4:41 PM
    Anonymous says:

    patut la sabun cepat habis kat kedai..rupanya dia makan sabun..haha

    delete
  • February 9, 2011 at 9:37 PM

    alamak berselera makan sabun la plak,,sure dia cakap kuar buih2..

    delete
  • February 10, 2011 at 2:48 PM
    sarah abadan says:

    dia mesti suke klo dpt idop kt tnh melayu mase jepon jajah dulu...dpt mnm air sabun free

    delete

Sila Tinggalkan Jejak Kaki Anda Di Sini

 

Journey of Youth Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger