Artikel bloggers

Wednesday, February 02, 2011

Hosni Mubarak terus didesak berundur,Rakyat Malaysia rase terancam

,

Salam semua....

Aku sure korang mesti tau kemelut yg sedang melanda Mesir skrg nie. Kemelut nie dah di tahap serius dgn pemimpin2 dari negara lain mula bawa kuar rakyat2 negara diaorg dari Mesir akibat takut terkena tempias rusuhan demonstrasi yg sedang terjadi.

Kemelut yg aku maksudkan tue adalah desakan dari rakyat jati Mesir yg menuntut Presiden Hosni Mubarak supaya berundur dari kepimpinannya. Revolusi yg cuba dilakukan rakyat jati Mesir ini tercetus melalui ilham terhadap kejayaan desakan rakyat Tunisia menuntut Presidennya Zine El Abidine berundur.

Namun Hosni dilihat masih TEGAR tidak mahu berundur. Memang mamat nie degil gile la. Dah la memerintah Mesir selama 30 tahun dgn pelbagai masalah korupsi dan penyelewengan tapi masih x mahu berundur. Orang dah x suka dan x percaya pada kepimpinan dia, so sepatutnya dia kena la berundur dgn rasa hormat pada tuntutan rakyat. Anak dia pun dah lari ke London dgn jumlah beg besar yg byk, tapi Hosni masih degil lagi.

Yang menjadi masalahnya skrg adalah org2 di mesir yg juga rakyat2 dari negara lain especially Malaysia turut terancam sbb dilaporkan sudah 300 org terkorban dan byk yg cedera akibat rusuhan tue. ramai juga yg dah kuar dari Mesir dgn pelbagai cara. Yang masih tinggal di mesir i.e pelajar2 Malaysia x boleh nak balik pun sbb pelbagai kemudahan i.e perbankan dah diberhentikan.

RATUSAN ribu penduduk berhimpun di Tahrir Square bagi menuntut peletakan jawatan Hosni Mubarak sebagai Presiden Mesir di Kaherah semalam.

Kalau korang bace paper pagi nie da dilaporkan terbaru 1 juta rakyat mesir terdiri dari pelajar, doktor dan pengangur berhimpun menyatakan tuntutan diaorg.  So dah sampai 1 juta orang berhimpun memang serius la diaorg nak Hosni berundur. Da jugak dilaporkan pelajar2 kita di sana mintak tolong sgt2 selamatkan diaorg utk kuar dari Mesir.

So PM kita Dato Najib dah pun ckp nak bawak kuar pelajar2 Malaysia dari Mesir samada melalui cara kapal laut or kapal terbang. keputusan ini dicapai setelah Timbalan Menteri Luar yg meninjau situasi di Kaherah mengatakan rusuhan kian tegang, so better bawak kuar pelajar2 Malaysia.

RUMAH Negeri Sembilan di Kaherah ini adalah antara tempat kediaman pelajar Malaysia yang menuntut di Mesir.
So mari sama2 kita doakan supaya situasi sana menjadi kembali baik dan rakyat2 Malaysia di sana selamat dari sebarang tempias rusuhan.

p/s: Korang suka Hosni Mubarak? Dia la yg bertanggungjwb menutup pintu di sempadan Mesir-Palestin utk bagi rakyat2 Palestin cari pelindungan dari kekejaman Israel....

7 Kritikan pedas to “Hosni Mubarak terus didesak berundur,Rakyat Malaysia rase terancam”

  • February 2, 2011 at 3:13 PM
    nisa says:

    kawan2 saya ramai kt sana...hope dorang selamat n warga negara Msia di sana...amin

    delete
  • February 2, 2011 at 4:06 PM
    sarah abadan says:

    aku risau dgn keadaan kt sane even takde kenalan rapat kat sana...
    hope rakyat malaysia kt sana dibawa pulang sbb dasat sgt rusuhannye...
    Hosni tu kenape degil bebeno...dia ade agenda lain ke...berita dari Metro, Israel hantar bantuan senjata kat Hosni untuk suraikan tunjuk prasaan tu...err

    delete
  • February 2, 2011 at 9:26 PM
    Mr. TN_SkY says:

    hurm..shabat SkY beratus kt sne..dua hri lepas lost contact ngn diorang..bru tdik dpt contact beberapa org..setelah dpt stu trick dri blogg mane tah =_=..aa..harap2 yg lain sumeslmt..byk student prsndrian..brlindung dgn bantuan BABA ( Tuan rumah) diorang je..huhu

    KENALI CIRI PENGIKUT DAJJAL, ADAKAH KITA???

    delete
  • February 2, 2011 at 10:12 PM
    Rina Azam says:

    Salam..for sure hosni ada kepentingan diri sendiri.. hidden agenda and so on... btw, harap2 malaysian kat sana selamat insya Allah and bantuan akan cepat smpai :)

    delete
  • February 3, 2011 at 12:48 AM
    Blur says:

    hosni mortabak nie pon x paham bahase ke...

    Jom baca dan komen post terbaru Blur Torres pengkhianat Liverpool

    delete
  • February 3, 2011 at 2:45 AM
    ~syazwanie~ says:

    salam.. update from egypt..
    internet kat cnie da dismbung blik.. so tak perlu risau dah.. sbb dah leyh cll parent.. skrunx nie pown juz tggu pihak embassy pindahkan kami ke jeddah je..

    overall rakyat mesia kat cnie sume slamat.. hope evacuation process berjalan ngn lancar..
    doakn kami kt cnie.. =)

    delete
  • February 3, 2011 at 5:37 PM

    one of my friend kat sana cakap sambungan internet dah di sambung balik. mohon doa buat mereka di sana moga selamat :)

    delete

Sila Tinggalkan Jejak Kaki Anda Di Sini

 

Journey of Youth Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger