Artikel bloggers

Saturday, January 29, 2011

Murid dirotan hingga terkencing

,

Salam semua...

Korang da bace KOSMO ari nie? So nie da satu news aku nak share. Aku xtau nak komen pe sebenornye pasal news nie coz aku pun xtau hujung pangkal mcm mana benda nie blh jadi tapi still aku x bape setuju atas pe yg dah jadi.

So citenye pasal sorang murid nie di sebuah sekolah di Kuala Terengganu telah dirotan dua kali hingga terkencing. Menurut budak tue dia baru je bagi kertas ujian pendidikan Islam pada cikgu dia then dia gie ushar kawan dia nak tengok pe kawan dia wat. Pastu tiba2 dia dikejutkan dgn libasan rotan yg hinggap di belakang badan dia.

Aku rase maybe budak tue salah gak la kot sbb tue mesti waktu ujian kan so mane blh nak ushar2 lak. So maybe cikgu tue igt dia nak bagi jwpn ke or pe2 la.

Tapi still kalau budak tue salah pun jgn la ko gie rotan dia sampai berkesan gile mcm dalam gambar yg korang tgk tue. Hukuman mcm nie pd budak xkan dpt beri didikan yg berkesan.

Aku pun xtau nak ckp pe pd sistem pendidikan negara kita nie. Dah mcm2 kes yg kita dgr dan menunjukkan betapa rapuhnye dan bermasalahnye sistem pendidikan negara kita dgn kes2 yg libatkan cikgu dan murid nie.

So pe korang rase? Ade betul pe yg aku kate? Hanya pandangan peribadi je ye...sowi kalau cikgu2 or murid2 terasa ye.

Nak bace berita nie, klik sini

p/s: Aku rase mcm rindu je zaman sekolah dulu2. Korang pun rindu gak x?heheheh

30 Kritikan pedas to “Murid dirotan hingga terkencing”

  • January 29, 2011 at 1:12 PM
    Si DauN CeRi says:

    pd sy kalau nak rotan pon biarlah kene dgn situasi.. dulu sy skolah pon kene rotan gak.. tp mmg sbb sy salah la xbuat keje skola..wuwuwu

    setakat jengah2 membe buat ape mcm tu xperlu kowt nak bantai beriya..

    lagipon, ada kajian tu ckp kalau kite mendidik dgn memukul tu sebenarnye lebih menggalakkan anak2 tu berbuat nakal..heh~

    delete
  • January 29, 2011 at 2:02 PM

    mana boleh rotan macam tu....tidak mengikut akta...boleh kena saman cikgu sekolah tu...


    Petrol yang baik untuk kenderaan

    delete
  • January 29, 2011 at 2:13 PM
    Ujang9897 says:

    gila bongok

    delete
  • January 29, 2011 at 2:18 PM
    AesyaZealous says:

    rotan ringan2 sudah

    delete
  • January 29, 2011 at 2:54 PM
    Cikgu Fikri says:

    pERGH...
    guru skrg tak bole merotan pelajar...
    kena gunakan pendekatan psikologi..
    mungkin murid tu dh melebihi tahap psikologi guru terbabit kottttt...

    delete
  • January 29, 2011 at 2:59 PM
    iQa~ says:

    klau btul budak tu stakat g jnguk kwn dia, tegur la cara baik suh dia duduk...

    nk rotan2 smpai mcm tu ape kes.....cube anak die nnt plak kene mcm tu...sure kecoh gak...

    cikgu2 knela fkr sblm bertindak..ish~

    delete
  • January 29, 2011 at 4:07 PM

    uishh,keciannye...
    cikgu skang nk mengajar macm cikgu dulu2 merotan tpi tk thu cara...kan2??

    delete
  • January 29, 2011 at 4:10 PM

    Mungkin guru2 sekarang terlalu banyak tekanan sehingga luar kawalan begini. Maklumlah zaman sekarang guru terpaksa mengejar pristasi agar terus menegak.

    Yang menjadi mangsa adalah pelajar kerana terpaksa berdepan dengan guru2 yang stress.

    delete
  • January 29, 2011 at 5:16 PM
    sarah abadan says:

    ntah la...zmn skrg lain dgn zmn dulu...klo zmn dulu kes mcm ni x kecoh kot...di mana mak ayah percayekan cikgu2...
    tp zmn skrg ni xleh diamkan je, kdg2 cikgu tu bkn btol pon...tak bole caye sgt...tatau ar...entah..hahaha

    delete
  • January 29, 2011 at 6:22 PM
    nohfee says:

    bagi nohfee, walau dengan kesalahan ape sekalipon, guru tak patot merotan anak murid. ade banyak lagi jenis denda yang boleh diberi pada murid2

    delete
  • January 29, 2011 at 6:30 PM
    Revolter AMI says:

    kesiannya budak ni

    delete
  • January 29, 2011 at 7:33 PM
    Mr. TN_SkY says:

    Err..biar berpada bila menghukum..sian budak tuu..dye memang slh..tpi kslhn dye boleh dihukum dgn cara len kot....berhikmah bile menegur..kalau terlalu lmbut pun xboleh =_=

    JELAS SAHABAT BUKAN SEBARANG SAHABAT, SAYANG SEMUA

    delete
  • January 29, 2011 at 7:41 PM
    Ezay Hadry says:

    rotan tu kadang2 digalakkan tau dalam islam...contohnya kalau anak anda berusia 7/8 taun tak solat, anda kena rotan anak anda..tp ni situasi lain..tak boleh percaya sangat cakap budak2 sekarang ni..cume nak bagutau due2 salah..cikgu pun tk bole rotan smpi tnggalkan kesan smpai mcm tu

    delete
  • January 29, 2011 at 7:48 PM
    duan lang says:

    mgkin kene duk rase berada di tmpat ckgu tu jugak~hihihi

    delete
  • January 29, 2011 at 9:14 PM

    cik dil slaluu je kena rotan zaman skolah dluu..tapi relax je..hahhaa

    delete
  • January 29, 2011 at 9:15 PM

    dulu kena rotan pun tak bagitahu mak ayah sebab kalau bagitahu pun diorang tahu anak diorang salah.. cikgu takkan nak rotan kalau tak buat salah.. maaf la tapi saya rasa budak2 sekarang ni 'lemak'..

    delete
  • January 29, 2011 at 10:15 PM

    Byk dah yg komen.masing2 da hujah masing2.
    maybe cikgu skrg nak cube mcm dulu.rotan ke ape ke x penah nak kecoh2.
    maybe cikgu skrg nak kate zaman skrg rotan or hukum murid2 mesti kecoh,seolah2 murid skrg untouchable.
    tapi kita kena igt,didikan yg baik bukan dgn hukuman sembereno.
    Islam memang srh kita bagi hukuman utk beri PENGAJARAN tapi bukan utk beri TRAUMA.
    nak menghukum pun Islam ada tunjuk cara,indahnya Islam nie kan.
    So cuba kita fikir2kan,adakah cara kita selama nie betul?So nak buat sesuatu pasni,ambil la lunas2 Islam.Pasti xkan terpesong...

    delete
  • January 29, 2011 at 10:47 PM
    yad'z says:

    adeihhh... birat badannn...

    delete
  • January 29, 2011 at 10:58 PM
    Wan Gerrard says:

    ni guru tak beretika ni, rotan macam murid tu rogol anak die je..huhuu

    Check This Out:
    6 Soalan dari Imam Al Ghazali
    Picture #39 - Update Liverpool

    delete
  • January 29, 2011 at 11:29 PM

    adussss...sakitnye...

    delete
  • January 29, 2011 at 11:30 PM

    ei....macam2 la sekarang nie

    delete
  • January 30, 2011 at 8:33 AM
    Armiza says:

    bila terlau ikut perasaan...
    bertindak sebelum berfikir...
    inilah jadinya...

    rasanya...langkah yg lebih baik bila mana terlalu geram dengan sikap murid,,,, keluar dari kelas & berwhuduk...

    kan itu lebih selamat...^__^

    delete
  • January 30, 2011 at 9:08 AM
    Hot Mama says:

    adakah rotan mcm tu..mana bole la...huhu

    Entri Terkini : Tips Mengelakkan Dari Penyakit Kanser

    delete
  • January 30, 2011 at 2:47 PM
    mira_nas says:

    hurm.. rotan kat punggung ok sket..
    ala.. bese la budak2 skang...nak sentuh sikit pun tak boleh

    delete
  • January 30, 2011 at 3:27 PM
    Izz says:

    uiksss.. trok giler. maybe salah bdk tu jugak kott. mne tau budak tu mmg bdk nkal. cg dy pon aim dy je. tataw la kan.

    delete
  • January 30, 2011 at 11:05 PM
    asliner says:

    tak salah nak rotan..
    rotanlah dengan straw ke! haha
    adelah..
    sbnrnye kene ikut situasi..
    kot ye pun bdk tue salah..
    gunelah pendekatan yang elok sikit
    wallahualam~

    delete
  • January 31, 2011 at 9:38 AM
    nunama says:

    aah la weiyh. emm camne ye sebenarnye sistem pendidikan neg kita nih? curious gak ni.
    aku rasa kena ada toleransi la antara semua orang. Tapi itulah, kalau sorang je buat, mana nak jadi kan?
    Semoga kita semua dibukakan pintu hati untuk mendapat dan lakukan kebaikan.

    p/s: mestilah rindu. Happening je kot zmn tu. huahaha. (n_n)

    delete
  • January 31, 2011 at 12:00 PM
    Yuhaini Ayu says:

    x kisah la kalau nak rotan.zmn kite dulu sekolah2 da jenuh kene rotan kan? tapi....nk rotan pun agak2 la.ala kadar cukup....janji da bg pengajaran.ni yg wt budak x suke cikgu.cikgu x suke budak...las2 belaja nth ke mane.

    delete
  • February 1, 2011 at 11:41 AM
    cik faez says:

    saya pena kena rotan smpai bengkak jari kelingking . yg plh tragis , rotan salah landing kena kt lengan . tggl tanda rotan warna merah cm darah beku pjg smpai siku . seminggu bru hilang tanda merah tu .

    delete
  • February 1, 2011 at 1:03 PM

    aku rasa cikgu rotan ada sebab.. parent aku cikgu so paham sangat benda ni..
    kadang2kan mak bapak skrng men serbu je cikgu tanpa tau salah sebenarnya datang dari anak dia...

    delete

Sila Tinggalkan Jejak Kaki Anda Di Sini

 

Journey of Youth Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger